Ako razmišljate o tome da posao potražite izvan granica Hrvatske jedno od prvih odredišta za inozemnu karijeru mogao bi biti EPSO – Europski ured za odabir osoblja (eng. European Personnel Selection Office). Samo na prvi pogled selekcija za posao administratora ili asistenta u institucijama Europske unije čini se težom, složenijom i zahtjevnijom od domaćih iskustva. Međutim, kada malo bolje pogledate na koji način se provodi natječaj, kako vam se osigurava priprema i koliko možete utjecati na ishod – ubrzo ćete shvatiti da je europski test lakše proći nego se zaposliti u domaćim institucijama.

Procedura odabira osoblja za potrebe europskih institucija u potpunosti je transparentna. Neće vam se dogoditi da dobijete obavijest o odabranom kandidatu, a vi niste bili ni pozvani na testiranje iako udovoljavate uvjetima. Neće vam se dogoditi da ostanete bez ikakvog odgovora, niti da vodite unaprijed izgubljene bitke zato što je radno mjesto za koje se natječete već rezervirano, a natječaj je bio raspisan samo da bi se zadovoljila forma, odnosno zakonska obveza. Neće vam se dogoditi niti da frustrirajući proces eliminacije kandidata, umjesto odabira kandidata. Naravno, može vam se dogoditi da ne prođete, ne uvrstite se na popis osoba za zapošljavanje, ali i tada znat ćete zašto niste odabrani.

Posao u europskoj administraciji osobiti je izazov, iskustvo koje može obogatiti karijeru. Direktor Europskog ureda za odabir osoblja David Bearfield objašnjava što možete očekivati ako uspješno prođete selekciju te kakva je procedura odabira osoblja za zapošljavanje. U pravilu, godišnje se raspisuju tri natječaja – na proljeće za administratore koji obavezno moraju imati sveučilišnu diplomu, u ljeto za lingviste (simultane prevoditelje i prevoditelje), a zimi za asistente od kojih se ne očekuje sveučilišna diploma već 3 godine iskustva. Za Hrvatsku koja još nije članica raspored je nešto drukčiji te su i radna mjesta rezervirana samo za naše državljane. Nakon srpnja 2013. natjecat ćemo se s kandidatima iz drugih zemalja.

U 19-minutnoj prezentaciji na engleskom jeziku Bearfield govori što možete dobiti i što možete očekivati ako ste prijavljujete za posao u institucijama Europske unije. Odlična je za sve koji se prvi puta susreću s temom jer razriješit će brojne nedoumice kako stići do cilja.